Újdonság Pályázat

A Budapest Boat Show minden évben meghirdeti Újdonság Pályázatát, hogy a hajózás szerelmesei egy helyen és egy időben találkozhassanak a legújabb trendekkel és innovációkkal.

2022

HAJÓ KATEGÓRIA – I. helyezett
LEGJOBB HAZAI FEJLESZTÉS KÜLÖNDÍJ

AQWIA Kft.
BFYC Kereskedelmi és Oktatási Központ Kft. – G pavilon 204A
„WIA CC Elektromos hajó” elektromos hajómodell

A gyártóról
A Wia 2006-ban alapult azzal a céllal, hogy minőségi környezetbarát elektromos hajókat készítsen elsősorban a Balatonra. Valamennyi Wia típus kifejezetten elektromos hajtásláncra tervezett hajótesttel készül, amelyet a lehető legkisebb energiafogyasztás mellett elérhető optimális sebességre tervezünk, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. A Wia ma az ország egyik legkorszerűbb hajógyártó egységét működteti Balatonfűzfőn, több mint 40 ember foglalkoztatva és rengeteg hazai beszállító termékeit felhasználva. A legkorszerűbb technológiával készülő hajók teljes gyártási folyamata során kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. Jelenleg négy modellsorozat összesen öt változata készül. A legkisebb a 23 lábas CC, a legnagyobb pedig a 45 lábas 450-es sorozat. 2021 végéig több mint 200 Wia hajó került már vízre – és nemcsak itthon, hanem 2020 óta már külpiacokon is.

Az újdonság bemutatása
A Wia CC egy valóban merész és innovatív koncepció, amellyel az volt a célunk, hogy olyan multifunkciós hajót alkossunk, amely egyszerre felel meg tucatnyi különböző felhasználási terület követelményeinek a kedvtelési célú hajózástól a professzionális felhasználási lehetőségekig. A CC minden részletét úgy alkottuk meg, hogy rendkívül tartós, kiemelkedő menetteljesítményekkel rendelkező, roppant üzembiztos, egyszerűen kezelhető és nagyon csekély fogyasztású legyen a hajó.

HAJÓ KATEGÓRIA
LEGZÖLDEBB TERMÉK KÜLÖNDÍJ

WATERFRONT BALATON Kft. – 206B
„Phantom 26 elektromos hajó” elektromos hajómodell

Cég tevékenységének bemutatása
A Phantom és vállalatunk életre keltését egy életérzés vezérelte. Balatonon siklani egy sebességre született kompromisszum mentes prémium minőségű hajóval ahol a technológia és a luxus találkozik. Célunk, hogy a jövő technológiáját alkalmazva, tisztán elektromos meghajtású, prémium hajóinkkal feledhetetlen és magas minőségű hajózási élményt nyújthassunk vásárlóink számára. Évekkel ezelőtt volt egy víziónk, miszerint a magas színvonalú hajózás élménye környezetbarát módon olyan helyeken is megvalósítható legyen, mint a Balaton, ahol ezidáig nagy teljesítményű siklóhajókkal nem lehetett hajózni. Hosszas fejlesztést és tervezést követően 2021 tavaszán életre keltettük a Phantomot, amely az eKraft elektromos hajtásrendszerével felszerelve páratlan élményt tud nyújtani a vízen.

Magyar manufaktúra
Cég tevékenységének bemutatása A Phantom és vállalatunk életre keltését egy életérzés vezérelte. Balatonon siklani egy sebességre született kompromisszum mentes prémium minőségű hajóval ahol a technológia és a luxus találkozik. Célunk, hogy a jövő technológiáját alkalmazva, tisztán elektromos meghajtású, prémium hajóinkkal feledhetetlen és magas minőségű hajózási élményt nyújthassunk vásárlóink számára. Évekkel ezelőtt volt egy víziónk, miszerint a magas színvonalú hajózás élménye környezetbarát módon olyan helyeken is megvalósítható legyen, mint a Balaton, ahol ezidáig nagy teljesítményű siklóhajókkal nem lehetett hajózni. Hosszas fejlesztést és tervezést követően 2021 tavaszán életre keltettük a Phantomot, amely az eKraft elektromos hajtásrendszerével felszerelve páratlan élményt tud nyújtani a vízen.

Phantom hajó fejlesztés koncepciójának, céljának bemutatása
A Phantom hajó tervezése és megalkotása során az egyik elsődleges szempont volt a prémium minőségű alapanyagok kiválasztása, amelyeknek kombinációja egyedülálló luxus élményt nyújt minden Phantom tulajdonos számára. A hajógyártás magyarországi manufaktúránkban történik, ahol szakembereink kiemelkedő gondossággal állítják össze a leendő tulajdonosok számára egyedileg testreszabott Phantom hajókat.
200 lóerős teljesítményével a Phantom nem csak vetekszik, de több tekintetben felül is múlja belsőégésű versenytársait. Az elektromos motor elképesztő nyomatékkal rendelkezik, ami már az első gázadásnál libabőrrössé teszi vezetőjét. Ezt a teljesítményt egy olyan tiszta és környezetbarát hajtásrendszerrel biztosítja, amely lehetővé teszi a károsanyag kibocsátás nélküli hajózást. Ezen tulajdonságok miatt olyan helyeken is élvezheti a nagy sebességű sikló hajózás élményét, mint például a Balaton.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK KATEGÓRIA – I. helyezett

Kovács Tamás
Fischer Panda Hungary Kft. – 403B
3D nyomtatási technológia a hajógyártásban

Egyre több közlekedési eszközben használnak már 3D nyomtatással készült alkatrészeket. Mi ezt kicsit tovább fejlesztettük annak érdekében, hogy minél kevesebb terhet rójunk a környezetre és a kompozit építésének korlátait kitágítsuk.
Automatizált környezetben minimális, 1 százaléknyi hulladékkal építünk. Nem vagyunk a sablon formáihoz kötve, akár építés közben is változtathatunk a formán, és a kialakításokon. Ugyanakkor, ha szükséges, ősmintákat tudunk gyártani közvetlenül 3D-rajzból, szemben a hagyományos habmaró technikával. Mi csak annyi anyagot használunk fel, amennyi a forma térfogata. Robotkart és hagyományos fff /x,y,z tengely/ nyomtatót használunk. Ezek nagyméretű gyártási rendszerek, a nyomtató 10 m³ térfogatú. Többfajta automatizált szálfektetési rendszereink vannak. Ezekkel a rendszerekkel könnyű egyszeri változtatásokat végrehajtani egy hajó fejlesztésében (pl: keel, kormány, foils vagy akár kabintető vagy hajó részeinek cseréje), mindezt sablon és különösebb előkészület nélkül.
Technológiánk két fő részre osztható: a hőre lágyuló polimerek, és a hőre keményedő polimerek. A hőre lágyuló polimereket manapság is használják a hajógyártásban, különböző habmagok formájában. A mi technológiánk is hasonlóan működik: ha kell, közvetlen habot is tudunk nyomtatni, ami egyből szendvics-szerkezetet ad a formának. A hőre lágyuló rendszereink teljesen környezetbarátok, újrahasznosíthatók. A hőre keményedő rendszerekhez folyamatos szálat adunk (karbon, kevlár, üvegszál, bazalt, len), így azonnal egy erős, kompozit-struktúrát nyomtatunk, ami nem igényel túl sok utómunkát, és automatizált, egyszerűbb lesz a gyártási folyamat.
Jelenleg több hajót építünk ezzel a technológiával, a Life 8.5-re vagyunk a legbüszkébbek. Ez a hajót a Balatonra terveztük és építjük, elektromos hajtással. A 3D-nyomtatott szendvics-kompozit szerkezet egyedülálló a maga nemében, és több saját know-how-okat tartalmaz. A hajó a magas minőségű Fisher Panda elektromos hajtásával rendelkezik. Fürdővel, klímával, automata rejtett horgonyzással, teleszkópos napfénytetővel, és sok egyéb kényelmi felszereléssel láttuk el.

KORÁBBI GYŐZTESEINK

2020

HAJÓ KATEGÓRIA – I. helyezett
LEGJOBB HAZAI FEJLESZTÉS KÜLÖNDÍJ
LEGZÖLDEBB TERMÉK KÜLÖNDÍJ

Flaar Kft.
FLAAR 20 vitorlás sporthajó
G pavilon G403

A Flaar 20 megtervezésekor a célunk az volt, hogy egy kis méretű, ám igen komoly sporthajót alkossunk. A fő inspiráció a Mini Transat egyszemélyes proto óceáni versenyhajói voltak. Ennek megfelelően a Flaar 20 nem tagadhatja le a velük való rokonságot.

A hajó a hosszához képest rendkívül széles, így nagy alakstabilitással rendelkezik. Ennek is köszönhető, hogy lehetővé vált az óriási vitorlafelület kialakítása, amely kis szélben is versenyképessé teszi. A vitorlázat hatásfokát nagy mértékben javítja a forgó árboc (wing árboc), amelynek teljes felülete is hozzájárul a hajó hajtásához. További előnye, hogy lényegesen kisebb a turbulencia a grósz belépőéle körül, amely felület pont a legfontosabb a hajtóerő kialakulása szempontjából. A hajó alapvitorlázata egy telelatnis nagyvitorla 2 reffsorral, és egy önváltós fock. Alternatívaként topgenoa használható, az orrsudár fix részére pedig Code 0 húzható. A hosszú orrsudárnak különösen erős bőszeles menetben van jelentősége, ennek köszönhetően a hatalmas, csaknem 80 négyzetméteres bőszeles vitorlafelülettel is kiegyensúlyozott a hajó.

Ugyanakkor – mivel semmilyen osztály előírásait nem követtük -, nem kellett kényszerek közé szorítani a tervezést, ami egyértelműen jót tett a hajó teljesítményének.

A kis méretek lehetővé tették, hogy mély tőkesúlyt kapjon a hajó (1,80m). A konzol hossza miatt a húrhosszt nagyon kicsire lehetett választani (karcsú, hatékony szárny), amelyhez egy kis ellenállású, keskeny lamináris szárnyprofil volt rendelhető. A tőkesúly ±45 fokban billenthető, szólóban vitorlázva is elérhető a szükséges visszaállító nyomaték egy relatív kis méretű bulbával is (a hajó tömegének ~35%-a).

Az aszimmetrikus sverteknek köszönhetően a hajó kibillentett tőkesúly mellett is gyakorlatilag oldalcsúszás nélkül tud kreuzolni, hiszen az aszimmetrikus profil miatt akár tengelyirányú rááramlás mellett is igen nagy oldalirányú erő ébred. Emiatt ezek a szárnyak kisebb felületűek – és így kisebb ellenállásúak – lehetnek.

A Flaar 20 kiválóan alkalmas szólóvitorlázásra. A hajó méretei lehetővé teszik, hogy extrém áttételek használata nélkül is szinte minden feladatot csörlő nélkül el lehessen látni. Így egyetlen központi csörlőt szereltünk fel, amely csak a tőkesúly billentéséhez, a felhúzókhoz, és esetleg a Code0 behúzásához szükséges. Szólózásnál különösen fontos a biztonságos munkavégzés, ami az orrdecken jelent igazi problémát. Ezért a Flaar 18 és Flaar 26RR modellünkhöz hasonlóan az övvonalnál mélyebbre helyezett orrdecket alkalmaztunk. A megoldás további előnye, hogy sokkal tökéletesebb zárást lehet elérni az alsó él és a deck között, ami az átáramlást radikálisan csökkenti, ezáltal a hatékonyság nő. A hajót a lehető legkönnyebbre szerettük volna építeni, ezért a szénszálas epoxi szendvicsszerkezetű hajó vákuuminfúzióval készült. Így kompletten mintegy 350kg az össztömeg.

HAJÓ KATEGÓRIA – II. helyezett

FreeBoat Kft.
E-GO Party
G pavilon G206

Szeretett volna hajózni, de nem tehette mert nem volt hajóvezetői engedélye? A Freeboat Kft. azért jött létre, hogy biztosítsa mindenki számára hajózás páratlan élményét, jogosítvány nélkül!

Az elektromos meghajtásnak köszönhetően tavakon is szabadon használható, hiszen nincs károsanyag kibocsájtás.

Bérelje ki akár 11 személyes party hajónkat, és élvezze ki a természet közelségét, miközben kiváló minőségű zene szól, jéghideg italok várják, a grillen pedig készülnek a finomabbnál finomabb ételek. Az E-GO Party igazán alkalmas különleges alkalmak méltó megünneplésére a leány- és legénybúcsúktól kezdve születésnapi meglepetéseken át üzleti találkozókig.

Hajóvezetői engedéllyel rendelkező bérlőinknek, pedig emellett lehetősége nyílik kipróbálni robbanómotoros hajóinkat a Tiszatavon vagy akár az Adrián!

Bővebb információ: www.freeboat.hu

HAJÓ KATEGÓRIA – III. helyezett

Flaar Kft.
FLAAR 5.7e
G pavilon G403

A Flaar 5.7e egy elektromos hajtású munkahajó, melynek célja, hogy akár egész napi használatot tegyen lehetővé a munkafeladatok elvégzésére egyetlen töltéssel, miközben az intenzív, mindennapos használat sem okoz szerkezeti gyengülést, fáradást. A strapabíró szerkezet és a lítium akkumulátoros meghajtás révén a Flaar 5.7e professzionális munkaeszköz kis tavakon, védett vízterületeken felmerülő feladatok ellátására.

A Flaar 5.7e RIB elektromos hajóprototípus a FLAAR Performance Sailing és az Enterprise Group közös együttműködésének eredménye Enterprise Smart Power (ESP) elektromos energiaellátással. Az elektromos hajó legnagyobb sebessége mintegy 20 csomó. Teljes terheléssel fél órányi használatot tesz lehetővé az akkumulátor, de a hajó jellemző használatánál az üzemidő akár több óra is lehet.

Műszaki adatok

  • LOA: 5,70 m
  • LWL: 4,69 m
  • Beam: 2,24 m
  • DSPL: 360-600 kg
  • Max. 6 fő
  • ESP Dashboard – navigációs és energetikai kijelzővel felszerelve

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK KATEGÓRIA – I. helyezett

Enterprise Communications Magyarország Kft.
Enterprise Smart Power Dashboard
G pavilon G403

A koncepció lényege, hogy az integrált kijelző egy jól átlátható, intuitív felületen biztosítja az egyes rendszerekből származó adatok logikus megjelenítését, így a hajó vezetője számára egyidejűleg jelennek meg a legfontosabb navigációs és energetikai adatok, az aktuális töltöttség mellett megtehető távolság, továbbá egyéb hajózáshoz nélkülözhetetlen környezeti információk (pl. sebesség, szél iránya és erőssége, hullámzás, stb). Az ESP Dashboard lehetővé teszi a jármű követését, távfelügyeletét; az adatok távolról is elérhetőek, illetve riasztások állíthatók be – pl. télen az akku cellák mélykisülése előtt. Ennek köszönhetően a karbantartások tervezhetővé válnak, ezáltal a felügyelt rendszer hasznos élettartama jelentősen javítható.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK KATEGÓRIA – II. helyezett

Windwiser – Fazekas Ákos
Windwiser kapcsolópanel
G pavilon G02

A Windwiser tovább bővítette termékkínálatát. A vitorlásokra gyártott műszerek mellett megjelent a legújabb termékcsalád, a Windwiser kapcsolópanel. Vállalkozásunk megálmodott egy olyan verziót, amely nemcsak megjelenésében, de fejlettségében is megállja a helyét egy komoly hajóban. Paneljeink Magyarországon készülnek, négyféle verzióban. Minőségi, rozsdamentes, szinterezett kivitelűek, 4-6-8 és 12 kapcsolt kimenettel. A kezelést szitázott feliratok segítik. A paneleken LED-es visszajelző fények, tápfeszültség kijelző, szivargyújtó aljzat és a mára elmaradhatatlan USB töltőaljzat található. Fontosnak tartjuk a biztonságot, így minden kimenet biztosítékkal védett. A kapcsolópaneleken feliratozott sorkapcsot találunk, így a bekötést forrasztópáka nélkül mindenki maga elvégezheti.
További információk: windwiser.hu

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK KATEGÓRIA – III. helyezett

Flexirent Kft.
eKraft 180 elektromos hajórendszer motorcsónakokhoz
G pavilon G401

Az eKraft 180 egy magyar fejlesztésű elektromos hajtáslánc, melynek segítségével könnyedén alakíthatóak át hagyományos belsőégésű motorral szeret vízi járművek elektromossá. A 180 lóerős névleges teljesítménynek köszönhetően a 18 lábas hajótestek is könnyedén siklásba hozhatóak. A rendszer részét képezi egy 70kWh kapacitású, lítium technológiájú akkumulátor csomag, ezzel pedig töltés nélkül megtehető a Siófok – Balatonfüred – Siófok távolság. A rendszer könnyen elbír egy wakeboard vagy vízisíelő vontatásával. A fedélzeti érintőkijelző segítségével látható a megtehető távolság, kezelhető a hajóba épített szórakoztató elektronika, vagy lekérdezhető a várható időjárás.

2019

HAJÓ KATEGÓRIA – I. helyezett

NARKE Jet Kft.
NARKE the electrojet

A Narke egy magyar sikertörténet: nemzetközi szinten is egyedülálló, teljesen elektromos hajtású, környezetbarát vízi jármű olyan felhasználók részére, akik egyszerre intenzív és egyben természetközeli élményt szeretnének.

A világ első sorozatgyártásra fejlesztett electrojetjének letisztult dizájnja, jövőbe mutató irányvonal, akárcsak a tiszta energia alkalmazása. A Narke minden elemében az igényességet és a luxust tükrözi. A tisztán elektromos motornak köszönhetően, a rendkívüli manőverezési képessége szinte hangtalanul élvezhető tengeren és belvízen egyaránt.

Az electrojet meghajtásáért egy háromfázisú aszinkron elektromotor felel, az energiatárolás, pedig a legkorszerűbb Li ion akkumulátorokkal megoldott. A hajó összes kompozit eleme, ebben a termékkategóriában egyedülálló módon szénszálból készül, és a szintén saját fejlesztésű elektromos rendszer vezérli többek között a digitális nagyfényerejű kijelzőt, melyen a NARKE mobilapplikáción keresztül személyre szabjuk a megjelenő információkat a kikötők távolságától kezdve, vízhőmérsékleten át az UV index valós idejű értékéig. A fejlesztők a biztonságra is nagy figyelmet fordítottak, többek között a teljesen új fejlesztésű fékszabályozási rendszer, vagy „kikötői üzemmód” alkalmazásával, mellyel a biztonsági távolságokon belül lekorlátozza az electrojet sebességét.

Az előrendelés megkezdődött, a boldog tulajdonosok már 2019 nyarán élvezhetik az electrojet egyedülálló, vízen nyújtotta szabadságérzetét.

HAJÓ KATEGÓRIA – II. helyezett

RS Sailing Hungary Kft.
RS21 OD Racing vitorlás hajó

Az RS21 válasz a jövő kihívásaira: egyszerű, gyors, könnyen kezelhető osztályt jelent a vitorlázásban, mely alkalmas daysailor vitorlázásra, és klub versenyek rendezésére is one design hajókkal. Ez utóbbinak alapvető kihívásait úgy elegyíti, hogy a legmodernebb anyagok és formavilág, a költségek és a praktikum nem szenved csorbát.

Könnyen kezelhető rendszerei, stabil vitorlázó tulajdonsága a jövő oktatóhajójának ígéretével kecsegtet. A test egyenes vonalai biztonságos hajózást tesznek lehetővé már két személy számára is, hosszú elnyújtott hullámokon és a tavi körülmények között egyaránt. A könnyen kezelhető kormány és a jól kialakított testforma együttese lehetővé teszi a mindenkori könnyed irányváltásokat, iránytartást mindenféle szelekben. A fedélzeten elhelyezett tárolók, a veretek és a kötélzet kialakítása, pedig mind-mind a könnyű használatot, az élményvitorlázást szolgálják.

HAJÓ KATEGÓRIA – III. helyezett

Amper Yacht Kft.
Q-Yachts Q30 elektromos hajó

A Q-Yachts koncepció szíve a csend. Köszönhetően az Oceanvolt 20KW-os négy évszakban használható elektromos hajómotor rendszerének és a hidrodinamikailag tökéletesített hajótestnek, a Q30 teljesen vibrációmentes és páratlanul csendes. A hajófar gondos tervezése hozzájárul a nagysebességű haladás során keletkező farhullám csökkentéséhez, ezáltal biztosítva az elektromos hajózásban kimagasló 9 csomós utazósebességet és az egy feltöltéssel megtehető mintegy 80km-es hatótávolságot.

A hajóformában ötvöződik a XX. század közepének klasszikus motorcsónakjainak elegáns vonalvezetése és a modern letisztult minimalista design, ami az elegáns megjelenésen kívül könnyű és átlátható kezelhetőséget biztosít, mindezt a legszigorúbb környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva.

LEGJOBB HAZAI FEJLESZTÉS KÜLÖNDÍJ

Hungarian Silence Sailing Team
Hungexpo – Hungarian Silence verseny trimarán

A karbon technológiával megalkotott könnyű, foileres háromtestű vitorlás kialakításának fő szempontja volt, hogy a balatoni versenyeken a rapszodikus szélviszonyok között is a legjobb teljesítményt nyújtsa. Az áramlástechnikailag minden körülményekhez igazodó hajótestnek köszönhetően a hajó gyenge és viharos szélben is maximális teljesítményt nyújt a szél erősödésével, pedig a hajó sebessége is fokozottan nő, melyet a készítők az egymás mögé helyezett forgó, wing árbócos soft nagyvitorlával értek el.

A trimarán teljes karbon szerkezetével és egyedi műszaki megoldásaival felveszi a verseny a világ élvonalába tartozó sporthajókkal, és célja, hogy megállja helyét az Amerika kupás merevszárnyas többtestű foileres hajókkal szemben, úgy, hogy bizonyos szelekben a leggyorsabb lesz.

LEGZÖLDEBB TERMÉK KÜLÖNDÍJ

Hun-Yachts Kft.
Corsiva 500 Tender

A Corsiva 500 Tender Open egy minden célra tökéletes motorcsónak, mely kompromisszumok nélküli megoldást és hajózási élményt biztosít mind elektromos, mind benzinmotoros változatban.

Egyszerre ötvözi a modern és a holland klasszikus design-t, a partmenti és a csatorna hajózás szellemiségét. A Corsiva 500 kifejezetten a balatoni elektromos hajó igények kielégítésére készült, 5-6 fő befogadóképessége tökéletesen alkalmassá teszi családok és kisebb baráti társaságok számára, kényelmes ülései, napozó felületei, pedig a legigényesebb ügyfeleket is megelégedéssel tölti el.

A kiállításon bemutatott Corsiva 500, egy 6kw-os elektromos motorral szerelt változat a Balatonra optimalizálva, mely képesítés nélkül is vezethető. A hajó 15 km/h sebességre képes, és egy feltöltés 20km hatótávolságot biztosít, ami 5-6 órát jelent cruising üzemmódban.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. helyezett

Arteries Studio Kft.
AIRMONIQ – intelligens vitorlás műszercsalád mesterséges intelligenciával

Az AIRMONIQ intelligens, valós idejű adatfeldolgozó és megjelenítő fedélzeti műszercsalád mesterséges intelligencia segítségével készít hiteles, az aktuális körülményeket – a széladatokon kívül a hullámzás mértékét és relatív irányát is – figyelembe vevő polar diagramokat, minden egyes hajóbeállításhoz kereshetően.

A polar folyamatosan tanul, és idomul a hajó, valamint a kapitány és legénysége egyéni teljesítményéhez. Okoskészülékeken valós időben minden csapattag követheti a teljesítményadatokat.

A rendszer gépi látást megvalósító egységgel is rendelkezik, mely vizuálisan elemzi a fedélzeten történteket, és a vitorlák állapotát. Minden polar, vizuális és numerikus adat felhőben elemezhető.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – II. helyezett

YC24 Média Kft.
Online real time hajókereső és -foglaló rendszer

A YachtClub24.com rendszere egy adott terület összes elérhető vitorlás vagy motoros hajóját mutatja valós időben, és lehetővé teszi ezek lefoglalását a nap 24 órájában, akár mobiltelefonról is. Ezen felül automatikusan továbbítja az ügyfelek felé a hajókat bérbe adó cégek által indított kedvezményeket és akciókat, a regisztrált ügyfelek számára pedig plusz kedvezményt biztosít.

A majdnem 10.000 hajót kezelő adatbázis számos szempont szerint tovább szűkíthető, közben az oldal végig, pontosan mutatja a fizetendő díjakat. Az elérhető hajók a világ majd minden táján böngészhetők: Skandinávia, Karib-tenger, Thaiföld, Seychelles-szigetek, Azori-szigetek, Görögország, Olaszország, Franciaország, Törökország, valamint a magyar charter piac körülbelül 85%-át kitevő Horvátország.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – III. helyezett

Enterprise Communications Magyarország Kft.
Enterprise Smart PowerPack – lítium akkumulátor

A Smart Power Pack jelentősége abban áll, hogy az energiatároló és a biztonságos felhasználáshoz szükséges valamennyi elektronikai elem egy dobozban, integrálva áll rendelkezésre. Az egységek úgy kerültek kialakításra, hogy „építőkockaként” összekapcsolhatók, így összeállítható akár egy egyedi célú optimalizált akkumulátor, vagy több blokk összekapcsolásával kialakítható egy összetettebb rendszer is.

A Smart Power Pack-nak már a tervezési fázisában előtérbe kerültek az elektromos hajókra vonatkozó szigorú előírások. Ezen felül, a hajó tervezőjével történő együttműködés esetén a hajóba kerülő akkumulátor alakja, mérete és az alkatrészek dobozban történő elhelyezése is teljesen a hajó „személyére” szabható.


2018

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

BAVARIA YACHTS HUNGARY
BAVARIA E34 SEDAN

A BAVARIA E széria teljes mértékben elektromos hajtással készült tagja az E34. A hajót kifejezetten a Balatonra fejlesztette a BAVARIA hajógyár, nagyon szorosan a magyar képviselettel együttműködve.

A Bavaria E széria egy teljesen új koncepció. Ez a széria a gazdaságos, környezetbarát és hatékony motoros hajókat jelenti. A hajót kizárólag vízkiszorításos üzemmódban lehet használni, így tavi környezetben is sokkal használhatóbb, mint a nagy sebességgel száguldozó sikló testű motoros hajók. És mint minden mást a BAVARIA-nál ezt is a német mérnöki precizitás, a részletekre való odafigyelés és a kiváló minőségű kivitelezés jellemzik. És ez valóban így is van.

A Bavaria elektromos hajói egy teljesen új korszak kezdetét jelzik, és elsőként a nagy külföldi hajógyártók közül nálunk, a Bavaria-nál indult meg ennek az új, környezetbarát technikának a fejlesztése és a szériagyártása.

Az E34 nagytestvére, az E40-es hajó a 2017-es évben a düsseldorfi hajókiállításon a „Power Boat of the Year” címet nyerte el. Ezt követően került megtervezésre az új E34, amely modell teljesen elektromos hajtással a világon most először a Budapest Boat Show-n kerül bemutatásra.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

STYLE JACHT KFT.
NS360 PRO VEZETÉK NÉLKÜLI TAKTIKAI KOMPASZ

Az NS360 Pro egyszerű kezelhetőségű műszer, mely a legmodernebb technológiákat ötvöző digitális kompasszal van ellátva, amely azonban nem GPS-alapú, így még a legkonzervatívabb hajóosztályokban is használható. A beépített VMG segítségével, pedig mindig a legoptimálisabb sebességgel roboghatunk a legjobb vonalon a bója felé.

Újdonság, hogy folyamatosan rögzíti az útvonalat, ami Bluetooth adatátvitelen keresztül egy PC segítségével élőben követhető a Google Earth-ön és bármikor vissza nézhető, hogy a hajónk mikor, hol és milyen sebességgel vitorlázott.


2017

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

MÉDIA & MARKETING KFT.
TRENTASETTE

Az egész folyamat – tervezés, építés, tesztelés – hazánkban került megvalósításra, és kizárólag magyar szakemberek munkájának eredményeként, teljes mértékben Magyarországon gyártott alapanyagból (ZOLTEK™ PX35) született meg az új hajó. A vitorlás kimondottan a Balatonra készült, de meggyőződésünk, hogy a nagy európai tókerülő regattákon is sikeresen fog szerepelni. A megrendelő tervei között szerepel a részvétel a Rund Umon, a Gorlán, Centomiglián és a Bol d’or-on.

A hajó kétszálingos Pauger Carbon Composites gyártmányú karbon rudazattal szerelt, alapvitorlázata egy telelatnis nagyvitorla három reffsorral, és egy fock, továbbá viharfock, topgénua és Code 0.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

HUN-YACHTS KFT.
ELVSTRØM EPEX VITORLA

Paul Elvstrøm, dán négyszeres olimpikon, több­szörös földkerülő vitorlázó, 1954 óta gyárt vitor­lákat és azt professzionálisra fejlesztette cégé­vel. Az első EPEX vitorlát 2010-ben mutatták be és 2016-ra egy teljesen delaminálódás mentes anyagot sikerült ötvözni a vitorla anyagok tekin­tetében. A bemutatásra kerülő EPEX technológia forradalmasította a modern vitorlagyártás eddig ismert technikáját. A legtöbb vitorlagyártó által használt fűtőhengerek helyett a membrán rögzíté­sének egyedülálló folyamatához vákuum rendszert használnak.

Az Elvstrøm vitorla jelenleg Európában piacvezető, az EPEX vitorlákra egyedülállóan a vi­lágon 2+1 év garanciát ad a delaminálódásra.


2016

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

FLAAR KFT.
FLAAR 26RR

A Flaar 26RR egy kompromisszummentes karbon versenyhajó, amelyet Déry Attila műszaki tervezése és Bendzsel Tamás formatervezése alapján építettek. A hajó Magyarországon egyedülálló módon prepreg technológiával épült, Nomex méhsejt szendvics szerkezettel. A Flaar 26RR nyitott orrfedélzetet, és a standard 26-oshoz képest mintegy 10%-kal nagyobb felületű grószt kapott. Növelni kellett a visszaállító nyomatékot, ezért billenthető tőkesúllyal szerelték, amelyet széles tartományban (±50 fok) lehet mozgatni. A nyomaték további növelésére alkalmas a dinamikus stabilizátorszárny (DSS), ami 12 fokos hajódőlésnél kezd el működni, és 13-14 csomó feletti hajósebességnél fejti ki igazán hatását. Ebben a sebességtartományban a szárnyon már jelentős emelőerő is ébred, ami a test ellenállását csökkenti. A hajó térnyerését kis ellenállású aszimmetrikus svertek biztosítják.

A hajó teljesítményét igazán jól az mutatja, hogy 2015. november 20-án megdöntötte a Keszthely-Kenese rekordot, amelyet egy nagyobb, többtrapézos hajóval a 11-szeres világbajnok Majthényi Szabolcs 8 évvel korábban állított fel.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

CSEPREGI VÍZISPORT KFT. (1D – ONE DESIGN SAILS)
FORMULA 16 VERSENYVITORLA SZETT

A Csepregi Vízisportot Csepregi György motorcsónak versenyző alapította 1992-ben, a vállalkozás máig csónakmotor szervizeléssel és alkatrész kereskedelemmel foglalkozik. Ahogy a legtöbb családi vállalkozásban, így ebben a cégben is megtalálta a helyét a következő generáció: az alapító lánya, Csepregi Panka, Marton Balázzsal, vitorlákkal foglalkozik. Évekig az Ullman Sails magyarországi képviseletét látták el, 2015. februárjától, pedig One Design Sails márkanév alatt gyártanak vitorlákat.

A márkát több évtizeddel ezelőtt alapította Giorgio Zuccoli és Pablo Soldano, a két katamaránguru, az ő eszközeiket és munkájuk szellemiségét igyekeznek tovább életben tartani a balatonfűzfői vitorlagyártó műhelyben. Ezt a célkitűzést mindezidáig sikerrel teljesítették, mert a One Design Sails vitorlák 2015-ben máris világversenyek dobogóin szerepeltek. A Formula 16 vitorlákkal megnyerték a Budapest Boat Show Újdonság Pályázatát kiegészítő kategóriában. Természetesen a balatoni vitorlázóknak is örömmel készítenek vitorlát.


2015

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

PAUGER MŰHELY
P26

Szendvics-vákum infúzióval készült teljesen karbon hajó, mely 2014 ősz végén gurult ki a műhelyből.

A tervezésénél az erős, balatoni egykezes mezőny hajóinak a legjobb tulajdonságait ötvözték A P26 versenyre szüle­tett, kialakításánál a könnyen kezelhetőség és jó munkate­rek voltak mérvadóak. A hajón szinte minden állítható és ehhez megfelelő és jól működő mechanikai háttér is adott mely egy ember számára is könnyen kezelhető. A széles siklótest, pedig dinamikus és pontos irányváltásokkal tá­mogatja a legváratlanabb manővert is.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

PAUGER CARBON
PAUGER VANG

A Pauger Carbon Composites legújabb fejlesztése a karbon alba rendkívül erős, a súlya terhelhetőségéhez képest elképesztően kicsi, a vele kifejthető erőhöz képest nagyon könnyű a kezelése és bármilyen rudazathoz egyszerűen illeszthető. Jól illeszkedik az árboc és bum veretekhez. A hirtelen erőket elnyelő szerkezet gázrugói és a feszítő áttétel a testbe van rejtve. Könnyen szerelhető és könnyen kezelhető, így nem kell erős manchaft az állításához.


2014

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

SCHÄFER YACHT
D38

Elegáns vonalvezetés, egyszerű dinamizmus, csipetnyi luxus! A Schäfer Yacht Kft. 1985 óta foglalkozik hajóépítéssel, 1991-től a jelenlegi formában, 1992-től saját műhelyben. A D38-as olyan hajó, amiben a már „túl sportos” dingikből továbblépő, tapasztalt versenyző és a „hétköznapi”, de igényes vitorlázó is megtalálja a maga kedvére való tulajdonságokat: a sportosságot, az egyszerű kezelhetőséget, a letisztult formákat, a hívogató kényelmet, a biztonságot, az eleganciát. Az új modell konstruktőre ismét Dr. Simongáti Győző, aki már több munkájával bizonyított.