Újdonság Pályázat

A Budapest Boat Show minden évben meghirdeti Újdonság Pályázatát, hogy a hajózás szerelmesei egy helyen és egy időben találkozhassanak a legújabb trendekkel és innovációkkal.

KORÁBBI GYŐZTESEINK

2019

HAJÓ KATEGÓRIA – I. helyezett

NARKE Jet Kft.
NARKE the electrojet

A Narke egy magyar sikertörténet: nemzetközi szinten is egyedülálló, teljesen elektromos hajtású, környezetbarát vízi jármű olyan felhasználók részére, akik egyszerre intenzív és egyben természetközeli élményt szeretnének.

A világ első sorozatgyártásra fejlesztett electrojetjének letisztult dizájnja, jövőbe mutató irányvonal, akárcsak a tiszta energia alkalmazása. A Narke minden elemében az igényességet és a luxust tükrözi. A tisztán elektromos motornak köszönhetően, a rendkívüli manőverezési képessége szinte hangtalanul élvezhető tengeren és belvízen egyaránt.

Az electrojet meghajtásáért egy háromfázisú aszinkron elektromotor felel, az energiatárolás, pedig a legkorszerűbb Li ion akkumulátorokkal megoldott. A hajó összes kompozit eleme, ebben a termékkategóriában egyedülálló módon szénszálból készül, és a szintén saját fejlesztésű elektromos rendszer vezérli többek között a digitális nagyfényerejű kijelzőt, melyen a NARKE mobilapplikáción keresztül személyre szabjuk a megjelenő információkat a kikötők távolságától kezdve, vízhőmérsékleten át az UV index valós idejű értékéig. A fejlesztők a biztonságra is nagy figyelmet fordítottak, többek között a teljesen új fejlesztésű fékszabályozási rendszer, vagy „kikötői üzemmód” alkalmazásával, mellyel a biztonsági távolságokon belül lekorlátozza az electrojet sebességét.

Az előrendelés megkezdődött, a boldog tulajdonosok már 2019 nyarán élvezhetik az electrojet egyedülálló, vízen nyújtotta szabadságérzetét.

HAJÓ KATEGÓRIA – II. helyezett

RS Sailing Hungary Kft.
RS21 OD Racing vitorlás hajó

Az RS21 válasz a jövő kihívásaira: egyszerű, gyors, könnyen kezelhető osztályt jelent a vitorlázásban, mely alkalmas daysailor vitorlázásra, és klub versenyek rendezésére is one design hajókkal. Ez utóbbinak alapvető kihívásait úgy elegyíti, hogy a legmodernebb anyagok és formavilág, a költségek és a praktikum nem szenved csorbát.

Könnyen kezelhető rendszerei, stabil vitorlázó tulajdonsága a jövő oktatóhajójának ígéretével kecsegtet. A test egyenes vonalai biztonságos hajózást tesznek lehetővé már két személy számára is, hosszú elnyújtott hullámokon és a tavi körülmények között egyaránt. A könnyen kezelhető kormány és a jól kialakított testforma együttese lehetővé teszi a mindenkori könnyed irányváltásokat, iránytartást mindenféle szelekben. A fedélzeten elhelyezett tárolók, a veretek és a kötélzet kialakítása, pedig mind-mind a könnyű használatot, az élményvitorlázást szolgálják.

HAJÓ KATEGÓRIA – III. helyezett

Amper Yacht Kft.
Q-Yachts Q30 elektromos hajó

A Q-Yachts koncepció szíve a csend. Köszönhetően az Oceanvolt 20KW-os négy évszakban használható elektromos hajómotor rendszerének és a hidrodinamikailag tökéletesített hajótestnek, a Q30 teljesen vibrációmentes és páratlanul csendes. A hajófar gondos tervezése hozzájárul a nagysebességű haladás során keletkező farhullám csökkentéséhez, ezáltal biztosítva az elektromos hajózásban kimagasló 9 csomós utazósebességet és az egy feltöltéssel megtehető mintegy 80km-es hatótávolságot.

A hajóformában ötvöződik a XX. század közepének klasszikus motorcsónakjainak elegáns vonalvezetése és a modern letisztult minimalista design, ami az elegáns megjelenésen kívül könnyű és átlátható kezelhetőséget biztosít, mindezt a legszigorúbb környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva.

LEGJOBB HAZAI FEJLESZTÉS KÜLÖNDÍJ

Hungarian Silence Sailing Team
Hungexpo – Hungarian Silence verseny trimarán

A karbon technológiával megalkotott könnyű, foileres háromtestű vitorlás kialakításának fő szempontja volt, hogy a balatoni versenyeken a rapszodikus szélviszonyok között is a legjobb teljesítményt nyújtsa. Az áramlástechnikailag minden körülményekhez igazodó hajótestnek köszönhetően a hajó gyenge és viharos szélben is maximális teljesítményt nyújt a szél erősödésével, pedig a hajó sebessége is fokozottan nő, melyet a készítők az egymás mögé helyezett forgó, wing árbócos soft nagyvitorlával értek el.

A trimarán teljes karbon szerkezetével és egyedi műszaki megoldásaival felveszi a verseny a világ élvonalába tartozó sporthajókkal, és célja, hogy megállja helyét az Amerika kupás merevszárnyas többtestű foileres hajókkal szemben, úgy, hogy bizonyos szelekben a leggyorsabb lesz.

LEGZÖLDEBB TERMÉK KÜLÖNDÍJ

Hun-Yachts Kft.
Corsiva 500 Tender

A Corsiva 500 Tender Open egy minden célra tökéletes motorcsónak, mely kompromisszumok nélküli megoldást és hajózási élményt biztosít mind elektromos, mind benzinmotoros változatban.

Egyszerre ötvözi a modern és a holland klasszikus design-t, a partmenti és a csatorna hajózás szellemiségét. A Corsiva 500 kifejezetten a balatoni elektromos hajó igények kielégítésére készült, 5-6 fő befogadóképessége tökéletesen alkalmassá teszi családok és kisebb baráti társaságok számára, kényelmes ülései, napozó felületei, pedig a legigényesebb ügyfeleket is megelégedéssel tölti el.

A kiállításon bemutatott Corsiva 500, egy 6kw-os elektromos motorral szerelt változat a Balatonra optimalizálva, mely képesítés nélkül is vezethető. A hajó 15 km/h sebességre képes, és egy feltöltés 20km hatótávolságot biztosít, ami 5-6 órát jelent cruising üzemmódban.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. helyezett

Arteries Studio Kft.
AIRMONIQ – intelligens vitorlás műszercsalád mesterséges intelligenciával

Az AIRMONIQ intelligens, valós idejű adatfeldolgozó és megjelenítő fedélzeti műszercsalád mesterséges intelligencia segítségével készít hiteles, az aktuális körülményeket – a széladatokon kívül a hullámzás mértékét és relatív irányát is – figyelembe vevő polar diagramokat, minden egyes hajóbeállításhoz kereshetően.

A polar folyamatosan tanul, és idomul a hajó, valamint a kapitány és legénysége egyéni teljesítményéhez. Okoskészülékeken valós időben minden csapattag követheti a teljesítményadatokat.

A rendszer gépi látást megvalósító egységgel is rendelkezik, mely vizuálisan elemzi a fedélzeten történteket, és a vitorlák állapotát. Minden polar, vizuális és numerikus adat felhőben elemezhető.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – II. helyezett

YC24 Média Kft.
Online real time hajókereső és -foglaló rendszer

A YachtClub24.com rendszere egy adott terület összes elérhető vitorlás vagy motoros hajóját mutatja valós időben, és lehetővé teszi ezek lefoglalását a nap 24 órájában, akár mobiltelefonról is. Ezen felül automatikusan továbbítja az ügyfelek felé a hajókat bérbe adó cégek által indított kedvezményeket és akciókat, a regisztrált ügyfelek számára pedig plusz kedvezményt biztosít.

A majdnem 10.000 hajót kezelő adatbázis számos szempont szerint tovább szűkíthető, közben az oldal végig, pontosan mutatja a fizetendő díjakat. Az elérhető hajók a világ majd minden táján böngészhetők: Skandinávia, Karib-tenger, Thaiföld, Seychelles-szigetek, Azori-szigetek, Görögország, Olaszország, Franciaország, Törökország, valamint a magyar charter piac körülbelül 85%-át kitevő Horvátország.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – III. helyezett

Enterprise Communications Magyarország Kft.
Enterprise Smart PowerPack – lítium akkumulátor

A Smart Power Pack jelentősége abban áll, hogy az energiatároló és a biztonságos felhasználáshoz szükséges valamennyi elektronikai elem egy dobozban, integrálva áll rendelkezésre. Az egységek úgy kerültek kialakításra, hogy „építőkockaként” összekapcsolhatók, így összeállítható akár egy egyedi célú optimalizált akkumulátor, vagy több blokk összekapcsolásával kialakítható egy összetettebb rendszer is.

A Smart Power Pack-nak már a tervezési fázisában előtérbe kerültek az elektromos hajókra vonatkozó szigorú előírások. Ezen felül, a hajó tervezőjével történő együttműködés esetén a hajóba kerülő akkumulátor alakja, mérete és az alkatrészek dobozban történő elhelyezése is teljesen a hajó „személyére” szabható.


2018

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

BAVARIA YACHTS HUNGARY
BAVARIA E34 SEDAN

A BAVARIA E széria teljes mértékben elektromos hajtással készült tagja az E34. A hajót kifejezetten a Balatonra fejlesztette a BAVARIA hajógyár, nagyon szorosan a magyar képviselettel együttműködve.

A Bavaria E széria egy teljesen új koncepció. Ez a széria a gazdaságos, környezetbarát és hatékony motoros hajókat jelenti. A hajót kizárólag vízkiszorításos üzemmódban lehet használni, így tavi környezetben is sokkal használhatóbb, mint a nagy sebességgel száguldozó sikló testű motoros hajók. És mint minden mást a BAVARIA-nál ezt is a német mérnöki precizitás, a részletekre való odafigyelés és a kiváló minőségű kivitelezés jellemzik. És ez valóban így is van.

A Bavaria elektromos hajói egy teljesen új korszak kezdetét jelzik, és elsőként a nagy külföldi hajógyártók közül nálunk, a Bavaria-nál indult meg ennek az új, környezetbarát technikának a fejlesztése és a szériagyártása.

Az E34 nagytestvére, az E40-es hajó a 2017-es évben a düsseldorfi hajókiállításon a „Power Boat of the Year” címet nyerte el. Ezt követően került megtervezésre az új E34, amely modell teljesen elektromos hajtással a világon most először a Budapest Boat Show-n kerül bemutatásra.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

STYLE JACHT KFT.
NS360 PRO VEZETÉK NÉLKÜLI TAKTIKAI KOMPASZ

Az NS360 Pro egyszerű kezelhetőségű műszer, mely a legmodernebb technológiákat ötvöző digitális kompasszal van ellátva, amely azonban nem GPS-alapú, így még a legkonzervatívabb hajóosztályokban is használható. A beépített VMG segítségével, pedig mindig a legoptimálisabb sebességgel roboghatunk a legjobb vonalon a bója felé.

Újdonság, hogy folyamatosan rögzíti az útvonalat, ami Bluetooth adatátvitelen keresztül egy PC segítségével élőben követhető a Google Earth-ön és bármikor vissza nézhető, hogy a hajónk mikor, hol és milyen sebességgel vitorlázott.


2017

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

MÉDIA & MARKETING KFT.
TRENTASETTE

Az egész folyamat – tervezés, építés, tesztelés – hazánkban került megvalósításra, és kizárólag magyar szakemberek munkájának eredményeként, teljes mértékben Magyarországon gyártott alapanyagból (ZOLTEK™ PX35) született meg az új hajó. A vitorlás kimondottan a Balatonra készült, de meggyőződésünk, hogy a nagy európai tókerülő regattákon is sikeresen fog szerepelni. A megrendelő tervei között szerepel a részvétel a Rund Umon, a Gorlán, Centomiglián és a Bol d’or-on.

A hajó kétszálingos Pauger Carbon Composites gyártmányú karbon rudazattal szerelt, alapvitorlázata egy telelatnis nagyvitorla három reffsorral, és egy fock, továbbá viharfock, topgénua és Code 0.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

HUN-YACHTS KFT.
ELVSTRØM EPEX VITORLA

Paul Elvstrøm, dán négyszeres olimpikon, több­szörös földkerülő vitorlázó, 1954 óta gyárt vitor­lákat és azt professzionálisra fejlesztette cégé­vel. Az első EPEX vitorlát 2010-ben mutatták be és 2016-ra egy teljesen delaminálódás mentes anyagot sikerült ötvözni a vitorla anyagok tekin­tetében. A bemutatásra kerülő EPEX technológia forradalmasította a modern vitorlagyártás eddig ismert technikáját. A legtöbb vitorlagyártó által használt fűtőhengerek helyett a membrán rögzíté­sének egyedülálló folyamatához vákuum rendszert használnak.

Az Elvstrøm vitorla jelenleg Európában piacvezető, az EPEX vitorlákra egyedülállóan a vi­lágon 2+1 év garanciát ad a delaminálódásra.


2016

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

FLAAR KFT.
FLAAR 26RR

A Flaar 26RR egy kompromisszummentes karbon versenyhajó, amelyet Déry Attila műszaki tervezése és Bendzsel Tamás formatervezése alapján építettek. A hajó Magyarországon egyedülálló módon prepreg technológiával épült, Nomex méhsejt szendvics szerkezettel. A Flaar 26RR nyitott orrfedélzetet, és a standard 26-oshoz képest mintegy 10%-kal nagyobb felületű grószt kapott. Növelni kellett a visszaállító nyomatékot, ezért billenthető tőkesúllyal szerelték, amelyet széles tartományban (±50 fok) lehet mozgatni. A nyomaték további növelésére alkalmas a dinamikus stabilizátorszárny (DSS), ami 12 fokos hajódőlésnél kezd el működni, és 13-14 csomó feletti hajósebességnél fejti ki igazán hatását. Ebben a sebességtartományban a szárnyon már jelentős emelőerő is ébred, ami a test ellenállását csökkenti. A hajó térnyerését kis ellenállású aszimmetrikus svertek biztosítják.

A hajó teljesítményét igazán jól az mutatja, hogy 2015. november 20-án megdöntötte a Keszthely-Kenese rekordot, amelyet egy nagyobb, többtrapézos hajóval a 11-szeres világbajnok Majthényi Szabolcs 8 évvel korábban állított fel.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

CSEPREGI VÍZISPORT KFT. (1D – ONE DESIGN SAILS)
FORMULA 16 VERSENYVITORLA SZETT

A Csepregi Vízisportot Csepregi György motorcsónak versenyző alapította 1992-ben, a vállalkozás máig csónakmotor szervizeléssel és alkatrész kereskedelemmel foglalkozik. Ahogy a legtöbb családi vállalkozásban, így ebben a cégben is megtalálta a helyét a következő generáció: az alapító lánya, Csepregi Panka, Marton Balázzsal, vitorlákkal foglalkozik. Évekig az Ullman Sails magyarországi képviseletét látták el, 2015. februárjától, pedig One Design Sails márkanév alatt gyártanak vitorlákat.

A márkát több évtizeddel ezelőtt alapította Giorgio Zuccoli és Pablo Soldano, a két katamaránguru, az ő eszközeiket és munkájuk szellemiségét igyekeznek tovább életben tartani a balatonfűzfői vitorlagyártó műhelyben. Ezt a célkitűzést mindezidáig sikerrel teljesítették, mert a One Design Sails vitorlák 2015-ben máris világversenyek dobogóin szerepeltek. A Formula 16 vitorlákkal megnyerték a Budapest Boat Show Újdonság Pályázatát kiegészítő kategóriában. Természetesen a balatoni vitorlázóknak is örömmel készítenek vitorlát.


2015

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

PAUGER MŰHELY
P26

Szendvics-vákum infúzióval készült teljesen karbon hajó, mely 2014 ősz végén gurult ki a műhelyből.

A tervezésénél az erős, balatoni egykezes mezőny hajóinak a legjobb tulajdonságait ötvözték A P26 versenyre szüle­tett, kialakításánál a könnyen kezelhetőség és jó munkate­rek voltak mérvadóak. A hajón szinte minden állítható és ehhez megfelelő és jól működő mechanikai háttér is adott mely egy ember számára is könnyen kezelhető. A széles siklótest, pedig dinamikus és pontos irányváltásokkal tá­mogatja a legváratlanabb manővert is.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉK KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

PAUGER CARBON
PAUGER VANG

A Pauger Carbon Composites legújabb fejlesztése a karbon alba rendkívül erős, a súlya terhelhetőségéhez képest elképesztően kicsi, a vele kifejthető erőhöz képest nagyon könnyű a kezelése és bármilyen rudazathoz egyszerűen illeszthető. Jól illeszkedik az árboc és bum veretekhez. A hirtelen erőket elnyelő szerkezet gázrugói és a feszítő áttétel a testbe van rejtve. Könnyen szerelhető és könnyen kezelhető, így nem kell erős manchaft az állításához.


2014

HAJÓ KATEGÓRIA – I. HELYEZETT

SCHÄFER YACHT
D38

Elegáns vonalvezetés, egyszerű dinamizmus, csipetnyi luxus! A Schäfer Yacht Kft. 1985 óta foglalkozik hajóépítéssel, 1991-től a jelenlegi formában, 1992-től saját műhelyben. A D38-as olyan hajó, amiben a már „túl sportos” dingikből továbblépő, tapasztalt versenyző és a „hétköznapi”, de igényes vitorlázó is megtalálja a maga kedvére való tulajdonságokat: a sportosságot, az egyszerű kezelhetőséget, a letisztult formákat, a hívogató kényelmet, a biztonságot, az eleganciát. Az új modell konstruktőre ismét Dr. Simongáti Győző, aki már több munkájával bizonyított.