• #
  • #

Visszatekintés

BUDAPEST BOAT SHOW 2019 

A szervezők és a látogatók egyaránt sikeresnek nevezték azt a döntést, hogy az Utazás kiállítás egyidejű rendezvénye ezúttal a Budapest Boat Show voltMagyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagy rendezvénye 28. alkalommal vonultatta fel a teljes hazai vitorlás, motoros és elektromos hajókínálatot.

A tavalyinál lényegesen többen, 35 ezren látogattak ki az Utazás kiállításra és a vele egy időben rendezett Budapest Boat Show-ra. (Ez a szám a két kiállítás tavalyi összlátogató-számánál is 25 százalékkal magasabb)

A Hungexpo legmodernebb (G) pavilonja gyakorlatilag megtelt a 83 kiállító több mint 110 hajójával, melyek egy része, így már az F pavilonban kapott helyet a kapcsolódó szolgáltatásokkal és felszerelésekkel, amelyeket ezúttal is több ezren kerestek fel. Érdekesség, hogy elektromos meghajtású hajóból még soha nem gyűlt össze ennyi egy helyen, Kelet-Közép Európában.

A Budapest Boat Show-n mutatta be a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) a Vitorlázz itthon programot és az ehhez kapcsolódó kedvezmény kártyát. A „Vitorlázz Itthon – A felfedezés élménye” kedvezménykártya-rendszer több száz kulturális, gasztronómiai, vagy a vitorlázással foglalkozó szolgáltatót (charter cég, hajóépítő mester, vitorlás iskola), illetve szálláshelyet foglal magában, kártyaelfogadó partnerként. A szolgáltatói hálózat tagjai a kártya birtokosainak nyújtanak különböző mértékű, és típusú kedvezményeket. A rendszer célja amellett, hogy segítse a helyi kis és közepes vállalkozásokat, minél több látogatónak kedvezményt biztosítani az üdüléshez, aktív pihenéshez, kapcsolódó helyi szolgáltatások igénybevételekor.

Számos cég most először hozta el újdonságait a kiállításra. Így például az Amper Yacht elektromos hajógyártó, az Antila Yachts Magyarország vitorlás forgalmazó, a Narke elektromos hajógyártó, a Mymarine hajóburkolat és hajóbelső kialakítással foglalkozó cég, és az intelligens hajós elektronikai termékeket fejlesztő Arteries.

Néhány korábbi kiállító is számos újdonsággal jelentkezett. Első ízben volt látható itthon a Sealine motoroshajó kínálata, a kiállítás eddigi legnagyobb hajója, a Jeanneau 51 lábas (15 méteres) vitorláshajója, a Suncamper 35 és a Balt 818-as motoroshajó modellje. Szintén sokan álltak meg a Hungexpo – Hungarian Silence magyar fejlesztésű és gyártású verseny trimaránjánál.

Nagy sikert arattak a Budapest Boat Show Újdonság Pályázatának győztesei – köztük a világ első sorozatgyártásra fejlesztett electrojetje és egy mesterséges intelligenciával működő vitorlás műszercsalád. Az Újdonság Pályázat győzteseit itt találják.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektetett a hazai vizek bemutatására. Ezért idén ismét volt belföldi díszvendég, ezúttal a Fertő tó és környéke. A régió a színpadi programok mellett saját standdal mutatta be újdonságait az érdeklődőknek.

A Generali Kikötő Színpadon és a Bemutató Medencében ezúttal is számos program várta a látogatókat, köztük újdonságok bemutatók, versenybeszámolók, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, modellező bemutatók és tesztek.


BUDAPEST BOAT SHOW 2018

Sikerrel zárt a Budapest Boat Show, a hajózás és vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye.

A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ két pavilonjában több mint 77 kiállítót, 116 hagyományos üzemanyaggal hajtott, elektromos és vitorlás hajót és több száz kiegészítőt mutatott be a kiállításra érkező 8.300 látogatónak. Az idei Budapest Boat Show egy magyarországi és egy világpremiert is hozott.

Az ország legnagyobb szárazföldi kikötőjének is nevezett kiállítást eredetileg a Budapest Motor Fesztivállal közösen rendezték volna meg, de mivel az idén elmaradt, a Budapest Boat Show első ízben – az eddigi években megszokottnál több hajóval, programmal, látványossággal és a hajózáshoz kapcsolódó szolgáltatással – önállóan mutatkozott be. A kiállítás évek óta átfogó körképet ad a hazai hajós piacról, és – az Újdonság Pályázatnak köszönhetően – megtekinthetők voltak az év legnagyobb újdonságai is.

Az Újdonság Pályázat díjazottjai

A vízi járművek között az első díjat idén a Bavaria legújabb teljes mértékben elektromos hajtású hajója, az E34 Sedan kapta, amely a világon először a Budapest Boat Show-n mutatkozott be a nagyközönségnek. A hajót kifejezetten a Balatonra fejlesztette a hajógyár, szorosan együttműködve a magyar képviselettel.

A Bavaria E széria egy teljesen új koncepció. Ez a széria a gazdaságos, környezetbarát és hatékony motoros hajókat jelenti. A hajót kizárólag vízkiszorításos üzemmódban lehet használni, így tavi környezetben is sokkal használhatóbb, mint a nagy sebességgel száguldozó sikló testű motoros hajók. A Bavaria elektromos hajói egy teljesen új korszak kezdetét jelzik, és elsőként a nagy külföldi hajógyártók közül idehaza a Bavaria-nál indult meg ennek az új, környezetbarát technikának a fejlesztése és a szériagyártása.

A második az RS Venture Connect ParaSail vitorlása lett, a dobogó harmadik fokára pedig a Hírös Yacht Club Kft. WaveBoat 444-es modellje került. (Az eseményen láthatta először a hazai közönség a Hun-Yachts Kft. új 6 méteres motoros hajóját is.)

A hajózáshoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások között az első helyet az NS360 Pro vezeték nélküli taktikai kompasz szerezte meg.

Az NS360 Pro egyszerű kezelhetőségű műszer, mely a legmodernebb technológiákat ötvöző digitális kompasszal van ellátva, amely azonban nem GPS-alapú, így még a legkonzervatívabb hajóosztályokban is használható. A beépített VMG segítségével, pedig mindig a legoptimálisabb sebességgel halad a legjobb vonalon a bója felé. Újdonság, hogy folyamatosan rögzíti az útvonalat, ami Bluetooth adatátvitelen keresztül egy PC segítségével élőben követhető a Google Earth-ön és bármikor vissza nézhető, hogy a hajó mikor, hol és milyen sebességgel vitorlázott.

Mögötte végzett a DSPA5 kézi tűzoltó eszköz, a harmadik pedig a DO-Q-MENT Kft. DOQdrive elnevezésű magán hitelesítő mobil megoldása lett.

Sikeres programok

A kiállítás első, úgynevezett Exkluzív Napján számos üzlet köttetett, több kiállító és látogató is elégedetten nyilatkozott a kezdeményezésről.

Az interaktív közönség programok között nagy érdeklődés kísérte a Programsziget szárazföldi vitorlás szimulátorát, valamint a 40m2-es bemutató medencét, amelyben próbavitorlázás, gőzhajó és vitorlás modell bemutató szórakoztatta a kiállításra kilátogatókat.

A GENERALI Kikötő Színpadon mind az érdeklődők, mind a szakma számára hasznos beszélgetések zajlottak. A versenyzők élménybeszámolói mellett szó esett az idei 50. Kékszalag Erste Nagydíjról és a balatoni hajózás újdonságairól.

A Budapest Boat Show fő támogatója 2018-ban a Generali Biztosító Zrt, stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség és autós partnere az Audi volt.


Balatonfüred Boat Show – hagyomány született

Sikerrel zárta kapuit az először megrendezésre kerülő Balatonfüred Boat Show, mely a Balaton legújabb nyárindító hajó és vízi sport kiállítása. A Balatonfüredi Hajógyári Kikötőben megrendezett rendezvényen mintegy negyven kiállító több tucat hajót és hajózási kiegészítőt mutatott be a több mint 1.500 érdeklődőnek.

Az ország legnagyobb szárazföldi kikötőjének, a Budapest Boat Show-nak a rendezője, a Hungexpo Zrt. évek óta tervezte, hogy „vízre teszi” a nagy sikerű kiállítást. Így jött létre a Balatonfüred Boat Show, amelyet idén először, május 12-14. között rendeztek a Balatonfüredi Hajógyári Kikötőben.

A Balatonfüred Boat Show-n mintegy 25 kiállított vitorlás és elektromos hajó várta az érdeklődőket, olyan márkákkal, mint Jeanneau, Passion Line, Stickl, GreenCruzer, Schäfer Yacht, Scholtz 8.8, Balaton, First Yacht, Trentasette, Luka 20, Suncamper 30, Manta 16, E-mission yacht vagy Speedster 40. Ezek nagy részével a kiállítás három napja alatt a látogatók számos próbaúton vehettek részt. Az új hajók mellett több magánszemély is elhozta eladásra kínált használthajóját, melyek közül szintén válogathattak a látogatók.

Számos program és látványosság is helyet kapott a rendezvényen, ezek közül a legsikeresebb talán Gögh Zoltán, a prágai flyboard CZ versenyzőjének flyboard bemutatója volt, amelyet százak tekintettek meg a partról. A kiállításon nagy szerepet kapott a jóga is: mind a három napon megteltek a matracok, de sor került vízi bemutatóra is a SUP jóga keretein belül.

A Balatonfüred Boat Show-n továbbá kipróbálható volt a vízi biciklik legújabb generációja is, mely egy egyszemélyes vízi kerékpár. Bemutatkozott a Hajógyár Múzeum is, – a kikötő névadója – a Vitorlásközpont épületének emeletén mutatta be a balatoni hajógyártás történetét 1881-től napjainkig.

A kiállítással egy időben került megrendezésre a Balatoni Nagyhajós Évadnyitó Regatta, mely a május 13-án rajtolt el Balatonfüredről. A verseny leggyorsabb résztvevői, a katamaránok ugyanitt, a Balatonfüred Boat Show-n horgonyoztak.

A szervezők külön figyelmet szenteltek a hajósoknak, így aki saját hajójával érkezett a rendezvényre, az díjmentesen állhatott be a Balatonfüredi Hajógyári Kikötőbe a rendezvény nyitva tartása alatt.

A Balatonfüred Boat Show stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség, a Balatoni Hajózási Zrt., és a Balatonfüredi Hajógyári Kikötő.


BUDAPEST BOAT SHOW 2017

Sikerrel debütált az új párosításban megrendezett Budapest Boat Show és Budapest Motor Fesztivál. Február 23–26. között a két kiállítást összesen csaknem 30 ezer látogató tekintette meg a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Az elmúlt évek tapasztalatainak és sikerének köszönhetően a HUNGEXPO Zrt. vezetése, a partnerekkel közösen döntött úgy, hogy ettől az évtől a két régi kiállítás új párosításban jelentkezik. A cél, hogy a szervezők teret biztosítsanak mindkét esemény további dinamikus növekedéshez.

A Budapest Boat Show Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, immár 26 éve a hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagy rendezvénye. A kiállításon a hazai vitorlás, elektromos és motoros hajó piac teljes vertikuma felvonult. Idén több mint 90 kiállító 100 hajót, köztük soha nem látott mennyiségű (12) 10 méternél hosszabb vitorlást mutatott be. Két pavilonban több mint 2 milliárd forint értékű hajó kapott helyet.

Ma Magyarországon csaknem 3800 versenyvitorlázó van, és 35 ezren vitorláznak kedvtelésből – mondta el a kiállítás megnyitóján Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. A vitorlázás népszerűségének növekedését támasztja alá, hogy a szövetség költségvetése az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett. Négy éve még mintegy 160 millió forint volt a büdzsé összege, míg az idén ez az összeg már meghaladja a 350 millió forintot. Emellett a vitorlázás alapismereteivel mintegy 30 százalékkal több gyerek ismerkedik szervezett formában, mint korábban – mondta a szövetség elnöke.

A Budapest Boat Show-n sikeresek voltak az elsősorban a szabadidős hajózás témája köré szerveződő programok, köztük az árbóc mászás, a csomókötöző, és –dobó verseny, a hajós ügyességi versenyek. Rengetegen vették igénybe a hajó szimulátort, a kajak- és evezős ergométereket.

A Budapest Boat Show négy éve indította első Újdonság Pályázatát, mellyel letette voksát az innovációk támogatása mellett. A szervezők két kategóriában hirdettek versenyt, így hajó gyártók és forgalmazók, valamint hajózáshoz kapcsolódó kiegészítőket és szolgáltatásokat kínálók is indulhattak a pályázaton. A győzteseket a megnyitón jutalmazták, a legsikeresebb pályázók pedig a kiállításon találkozhattak a látogatókkal és a szakemberekkel, akiknek bemutatták fejlesztéseiket.

Sok érdeklődőt vonzottak a kiállítás fő támogatójáról elnevezett GENERALI Kikötő Színpad szakmai programjai. A kiállításon rendezték meg Kabay Barna: „A Balaton hullámain” című dokumentumfilmjének ősbemutatóját is.

A kiállítás főtámogatója a Generali Biztosító Zrt., stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség, autós támogatója pedig az Audi volt.