• #
 • #

Díszvendég

Budapest Boat Show témája 2019-ben az élményturizmus és tömegsport. Ennek fényében a visszaállítjuk azt a hagyományt, hogy a kiállítás minden évben új díszvendéget mutat be, hogy lehetőséget biztosítsunk a hajósoknak és hajózás iránt érdeklődőknek, hogy jobban megismerjék hazánk különböző hajózásra alkalmas vizinek és területüknek szépségeit!

2019-ben a Budapest Boat Show díszvendége Fertő tó, mely máris lelkesen készül az élő bemutatkozásra. Addig is kedvcsináló gyanánt néhány információ a Fertő tóról és történetéről:

A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség (FVSz) 1957-ben alakult, amely a Fertő tavi verseny- és túravitorlázást sportszerű keretekben folytató sportegyesületek, illetőleg ezek sportági szakosztályainak tevékenységét irányító, összehangoló, munkájukat segítő és támogató társadalmi szervezet.

Tagegyesületeik:

 • Fertő tavi Vitorlázó Egyesület
 • Fertő tavi Túravitorlázó Egyesület
 • Soproni Építők Sk.
 • Széchenyi István Vitorlás Club
 • Yacht Club Fertőrákos

A Szövetség célja a Fertő tavi vitorlás sportág fejlesztése, a sport- és túravitorlázás eredményességének növelése, a szövetség tagjai sportérdekeinek védelme, az egészséges életmód, a nemesebb sportszellem, a sporterkölcs népszerűsítése, a természeti környezet megóvásának elősegítése, széleskörű szolgáltatások nyújtása a szövetség tagjai számára.

Utánpótlás-nevelés

A Fertő tavi 5 egyesületből a Soproni Építők Sk. és a Fertő Tavi Vitorlás Egyesület támogatja az utánpótlás nevelést. Az egyesületek adják a vitorlázáshoz szükséges felszereléseket és a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség biztosítja az edzés- és versenyprogramot, valamint az utánpótlás edzőket. E három szervezet közös munkájának köszönhetően évről évre nő a soproni iskolások körében a vitorlás sport iránti érdeklődés. Jelenleg két edzőjük, Szalay Dániel és Szalay Krisztina foglalkozik a 6-15 év közötti Optimist hajóosztályban versenyző gyerekekkel.

Idén újraindult a Fertő tavi Laser csapat is, 3 versenyzővel. Így összesen utánpótlás korosztályban 15 gyermek versenyez Optimist, 3-an Laser hajóosztályokban, a felnőttek között pedig élénk Finn-dinghy illetve Kalóz versenyélet folyik.

A vitorlás sport népszerűsítésére és megismerésére lehetőség van a Szövetség által támogatott egy hetes táborokban, ahol az érdeklődő fiatalok elsajátítják az alapokat és ezt követően kapcsolódhatnak az edzésprogramba.

Versenyek

 • A Fertő tavon évről-évre megrendezésre kerülnek hagyományos versenyek. A Szövetség célkitűzései között szerepel a versenysport mellett a nagyhajós versenyzés támogatása is. Ennek egyik kiemelkedő eseménye a Fertő tavon található túravitorlások pályaversenye, az Esterházy Regatta.
 • A Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával immár évek óta a Fertő tó az Optimist ranglistaversenysorozat egyik állomása, melyen több mint száz gyermek versenyez, nemzetközi szinten.
 • A Széchenyi István emlékére alapított regatta amelyen Kalóz hajóosztájban indulnak versenyzők, nagyban hozzájárul az hajóosztály összetartásához, illetve fejlesztéséhez.
 • Minden évben augusztus első hétvégéjén kerül sor a Fertő-Bajnokságra, amely egy 3 napos megmérettetés több hajóosztályban, amely végén a győztesek elnyerik a Fertő Bajnoka megtisztelő címet.
 • Az FVSz támogatja a vízisport tevékenységek egyéb formáit (kajak, kenu, szörf, vitorlás hajómodellezés, horgászat és vízi turizmus), továbbá vállalja a Sopron városi iskolák és egyéb önkormányzati intézmények fertői programjainak befogadását.

Fejlesztés

A Fertő tó jelenleg egy kiemelkedő beruházás küszöbén áll. Ennek keretében megújul az egész Fertő part, köztük a Szövetség vízitelepe is.